2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 kopiaste łyżki miodu
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki masła
1 łyżeczka przyprawy do pieczenia
Miód podgrzać – ma być ciepły. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać pierniki foremką. Piec 10 min w 180 C.
100 g. naturalnego kleiku ryżowego
100 g. masła
1 jajko
40 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu)
1 czubata łyżka miodu
Masło rozpuścić w rondelku. Suchy kleik, wiórki, proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać stopniowo miód, przestudzone masło i jajko, dobrze wyrobić. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego a następnie spłaszczaj je tak aby uzyskać małe okrągłe placuszki grubości 1-2 cm. Ułóż ciasteczka na blaszce w odstępach, bo nieco urosną. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. do lekkiego zrumienienia w temp. 180 C.
2 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych
1 dojrzały banan
1 szkl. rodzynek
½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu)
½ szkl. mleka
2 łyżki miodu
Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj miód i mleko, dobrze wymieszaj aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj płatki, rodzynki i proszek do pieczenia. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta dodaj mleka. Za pomocą łyżki uformuj na blaszce maleńkie i zgrabne ciasteczka. Wstaw do piekarnika na 180 C i piecz przez 15 min. (do momentu aż ładnie zbrązowieją). Moim zdanie najlepiej smakują na ciepło ale kiedy wystygną też są doskonałe. Lekkie i puszyste o bogatym posmaku z rodzynkowym akcentem. Pycha!!!
200 g. piersi z kurczaka
100 g. cienko pokrojonego bambusa
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka soku rybnego
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 listki limonki
1 papryczka chilli
½ filiżanki świeżej bazylii
1 filiżanka mleka kokosowego
Na patelnię wlać mleko kokosowe i curry, gotować aż na powierzchni pojawi się oleista plama, wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dodać bambus. Gotować na małym ogniu ok. 15 min. Później dodawać pokrojoną papryczkę chilli, bazylię, listki limonki (również pokrojone). Na koniec dodać sól, cukier i sos rybny. Zagotować. Możesz podać z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym, ryżowym – według uznania.
1 op. mascarpone
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
½ op. biszkoptów
3 łyżki mocnej kawy świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej
1 łyżka gorzkiego, naturalnego kakao
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, aż krem zastygnie. Biszkopty namoczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąknęły, ale się nie rozpadły. Ułożyć na dnie pucharków, następnie dodać krem i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao.
3 małe cukinie
odrobina oliwy
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki pestek dyni
skórka starta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oleju z pestek winogron
4 pomidorki koktajlowe
Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmaż je przez 3 minuty, po czym przełóż do miseczki. Jeżeli wolisz możesz je też zblanszować (czyli wrzucić na osolony wrzątek na 1 minutę). Do blendera wrzuć wcześniej opłukaną natkę, pestki dyni i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj dolewając stopniowo oliwę do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Dodaj Pesto do miski z cukinią i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na cząstki.
2 placki tortilli
½ op. serka almette z ziołami
2 duże plastry szynki
2 garście miksu sałatowego
½ świeżego ogórka
Placki tortilli posmaruj dokładnie serkiem almette, później posyp miksem sałat, ułóż plastry szynki i pokrojonego świeżego ogórka. Zwiń bardzo dokładnie i mocno tortillę. Poczekaj chwilkę – około 5 minut. Następnie pokrój w małe kawałki.
http://probean2.ayz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=47#sigProId6c831178f9
Składniki:
1 awokado
2 banany
3 łyżki kakao
garść migdałów
Banany i awokado obierz i pokrój w drobną kostkę, zmiksuj wszystko na gładki krem i dodaj kakao. Migdały wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i smaż aż migdały się zrumienią. Mus przełóż do pucharków wstaw na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.
http://probean2.ayz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=47#sigProId932ce08819
Składniki:
ilość porcji: 7
300g mrożonych pokrojonych brokułów
220g startego żółtego sera
120g masła
32 pokruszone maślane krakersy
Sposób przygotowana
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min, Gotowe w 30 min.
1. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.
2. Na dużej patelni, na średnim ogniu, stopić masło, dodać pokruszone krakersy i dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce do pieczenia.
3. Brokuły wymieszać z serem i przełożyć na wierzch.
4. Piec przez 20 min.
http://probean2.ayz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=47#sigProId733bfdd00f
Autor: Nina Mikołajczuk
Składniki:
1 budyń waniliowy
½ l mleka
2 opakowania Danio
Starta skórka z cytryny
Sok z 1 cytryny
1 cukier wanilinowy
Cukier cynamonowy
Biszkopty
Wykonanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wlać budyń do miski i dodać Danio mieszając. Dodać skórkę z cytryny, sok cytrynowy, cukry. Zetrzeć biszkopty i wszystko starannie wymieszać. Włożyć do pucharków. Ozdobić bitą śmietaną i wstawić na trochę do lodówki.
Składniki:
1 kg cukierków krówek
½ kostki margaryny
2 łyżki naturalnego kakao
15 dag preparowanego ryżu
Wykonanie:
Krówki posiekaj nożem i umieść w rondlu lub garnuszku o grubym dnie. Ogrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukierki zaczną się rozpuszczać. Pół kostki miękkiej margaryny dodaj do naczynia z krówkami. Wsyp kakao. Ogrzewaj dalej na małym ogniu, często mieszając składniki drewnianą łyżką, aż wszystko utworzy jednolitą masę. Garnek z masą zdejmij z ognia i lekko przestudź. Wsyp ryż preparowany, dokładnie wymieszaj. Odstaw do niemal całkowitego stężenia. Z tężejącej i zimnej masy łyżką nabieraj niewielkie porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj niewielkie kulki (możesz formować owalne szyszki). Odkładaj na tacę. Gotowe kuleczki ryżowe wstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężały.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej,
2 pomidory,
1 ogórek zielony,
1 podwójna pierś z kurczaka (mała),
2 kromki razowego chleba,
sos: jeden jogurt naturalny, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, ząbek czosnku.
Wykonanie:
Sałatę porwać na kawałki i przełożyć na talerze. Ogórki pokroić w półplasterki i ułożyć na sałacie. Pomidory umyć pokroić na ósemki i kłaść na ogórkach. Pierś umyć pokroić na średniej wielkości cienkie kawałki, przyprawić jakąś przyprawą do mięsa albo zostawić na pół godziny w marynacie do grilla. Po pół godzinie rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na rumiano. Pozostawić do wystygnięcia kurczaka. Dwie kromki chleba pokroić w drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni grzanki na rumiano. Kurczaka wyłożyć na środek talerza. Po bokach mają być kawałki pomidorów, ogórków, a na całości pod spodem sałata. Wszystko posypać grzankami. Polać wszystko sosem.
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie ciastek biscuits
2 łyżki kajmaku
2 łyżki cukru pudru
4 połówki brzoskwini
Wykonanie:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Brzoskwinie smażymy na patelni z kajmakiem około 2 minuty. Do serka dodajemy pokruszone biscuit. W pucharkach układamy warstwami brzoskwinie, serek, a na wierzch kładziemy ciastko.
http://probean2.ayz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=47#sigProId8ab90ba178
Składniki:
3 ziemniaki
1 cebulka
250 g pieczarek
150 g sera żółtego
Sól i pieprz
Sos jogurtowy:
1 małe opakowanie jogurtu
2 rzodkiewki
Garść szczypiorku
Czosnek
Sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki opłucz i ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach aż będą miękkie. Pieczarki i cebulkę drobno pokrój i przesmaż na patelni. Ugotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż trochę łyżeczką. Do środka każdego ziemniaka nałóż farsz z pieczarek doprawionych solą i pieprzem. Ser żółty posyp na wierzchu każdego ziemniaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek pokrój drobno. Wszystko dodaj do jogurtu, dopraw solą, pieprzem i świeżym czosnkiem.
Upieczone łódeczki ziemniaczane polej sosem jogurtowym.
http://probean2.ayz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=47#sigProId846e815bea